Den lilla sjöjungfrun

Den lilla sjöjungfrun är en av Hans Christian Andersen absolut mest kända verk. Berättelsen har översatts till över 100 språk, och filmatiseringen är en utav världens mest omtyckta animerade filmer. Kanske har du varit i Köpenhamn och sett den världsberömda statyn?

H.C Andersen berättelse om sjöjungfrun som blir kär i en människa är en utav hans längsta och också mest komplexa. Många av hans berättelser var utformade för att kunna berättas på några minuter innan läggdags, men den lilla sjöjungfrun är fylld av olika karaktärer och händelseutvecklingar. 

Den lilla sjöjungfrun – Berättelsens början

Berättelsen börjar med att man får möta huvudkaraktären, en liten Sjöjungfru. Hon bor på havets botten tillsammans med sin far, Havets konung, och sina systrar. När hon fyller 15 så får hon för första gången chansen att besöka ytan för att få sig en titt på hur människovärlden ser ut. När hon för första gången lägger sina ögon på världen ovanför vattnet ser hon ett skepp. På säkert avstånd så ser hon ett skepp där det firas en födelsedag för en stilig prins. Sjöjungfrun blir omedelbart förälskad, men fortsätter att titta på från ett säkert avstånd.

Det blåser upp till storm och skeppet förlorar kampen mot vågorna. Mitt i kaoset så lyckas sjöjungfrun rädda den stiliga prinsen och simmar med honom till land. Där stannar hon sedan tills hon har sett att han har fått hjälp av en kvinna vid stranden.

En tragisk utveckling

Sjöjungfrun kan inte släppa tanken på prinsen och går till en häxa. Hon lovar att hjälpa sjöjungfrun och ger henne en dryck som kommer att ge henne ben och möjlighet att vistas på land. Men om hon inte lyckas få prinsen att gifta sig med henne kommer hon att dö genom ett knivhugg i hjärtat morgonen efter att prinsen gift sig med någon annan.

Hon dricker drycken och möter prinsen uppe på land. Han blir hänförd och de två blir goda vänner och umgås under en tid. När det sedan är dags för prinsen att gifta sig med en prinsessa från ett närliggande rike så berättar han för sjöjungfrun att han inte kan gifta sig med den hans föräldrar önskar. Han är nämligen kär i den kvinnan som hjälpte honom på stranden.

Sjöjungfrun är hjärtekrossad, men får möjligheten av häxan att döda prinsen för att rädda sig själv. Hon vägrar och kastar sig istället ner i vattnet, där hennes kropp upplöses till skum och hennes själ vandrar vidare.

Filmatiseringen från 1989

Filmatiseringen följer historien om den lilla sjöjungfrun mer eller mindre till punkt och pricka. Några mindre barnvänliga delar av originalberättelsen tas dock bort, såsom att sjöjungfrun (Ariel i filmen) ständigt kommer att känna sig som om hon går på krossat glas. Filmen vann två Oscars och många av filmens låtar har blivit riktiga klassiker med tiden.  Alla karaktärer från boken är med, men det kompletteras även med en del djur och andra karaktärer för att den bättre skulle passa in i Disneys övriga katalog, samt vara tilltalande för en större publik. Filmen slutar även med att det blir Ariel och prinsessan, istället för det tragiska slutet som boken har.

Statyn i Köpenhamn

Om du någon gång har besökt Köpenhamn så är det inte omöjligt att du också har varit förbi och tittat på den världsberömda statyn. Vackert belägen på en gång och cykelstig mot vattnet så sitter en liten staty av en sjöjungfru. Det här är ett populärt turistmål och är enkelt att nå från centrala Köpenhamn och verkligen någonting du bör se om du inte tidigare har gjort det. Danskarna är väldigt stolta över H.C Andersen och den här statyn, någonting som blir väldigt tydligen om man besöker souveniraffärer i Köpenhamn.