Den ståndaktige tennsoldaten

H.C Andersen är en av de mest folkkära barnboksförfattarna, inte enbart i hemlandet Danmark utan även runt om i världen, inte minst i Sverige. Han skrev otaligt med barnsagor som både vuxna och barn har älskat och fortsätter att älska. Men det finns några berättelser som man kanske lite mer än andra verkligen förknippar med just H.C Andersen. En sådan berättelse är Den ståndaktige tennsoldaten.

Alla som någonsin har besökt Tivoli i Köpenhamn har nog sätt alla kostymer, bilder och saker som föreställer just en soldat som kommer från en av H.C Andersens mest klassiska berättelser, Den ståndaktige tennsoldaten. Men även om man sett bilder, hört om berättelsen och har ett litet hum om vad det nu är för någon saga. Så är det inte alls säkert att man faktiskt vet vad denna saga handlar om. Så vi börjar där, vad handlar egentligen Den ståndaktige tennsoldaten om?

Inledningen till berättelsen

Den ståndaktige tennsoldaten är en saga om en tennsoldat som enbart har ett ben. Denna soldat blir kär i en balettdansös. Det börjar med att en liten pojken får ett paket på sin födelsedag där han får ett sett på hela 25 stycken leksaks tennsoldater. Dessa tennsoldater är gjorda av gamla bestick. Men en av dessa soldater har dock bara ett ben. Det är för att denna soldat blev gjort sist, och det var inte tillräckligt med tenn kvar för att han skulle få två ben.

Nära dessa tennsoldater så finns en fin lite spinnande ballerina. Även denna ballerina, precis som tennsoldaten står ju enbart på ett ben. Soldaten med ett ben förälskar sig i denna balettdansös. Tennsoldaten tittar mycket på ballerinan, men under natten så är ett leksakstroll som även han är förälskad i ballerinan som varnar tennsoldaten att han inte borde titta mer på henne. Men tennsoldaten bryr sig inte om denna varningssignal utan fortsätter att titta på den ballerina som han förälskat dig i.

Fortsättningen av handlingen

Nästa dag efter att tennsoldaten blivit varnad för att förälska sig i ballerinan, så trillar tennsoldaten ner från fönsterbrädan och hamnar på gatan. Man misstänker att det är trollet som varit farten. Två barn hittar då tennsoldaten och leker med honom genom att sätta honom på en båt gjord i papper och låta honom segla genom avloppen. Båten med tennsoldaten börjar segla och möter bland annat en stor råtta som tvingar tennsoldaten till att betala för att få komma förbi.

Tennsoldaten fortsätter att segla vidare i sin båt gjord av papper. Han åker med strömmen ner i en kanal och blir slutligen uppäten av en fisk. Men när denna fisk fångas in och skärs upp så hamnar den lilla tennsoldaten återigen på ett bord vid ballerinan. Men oväntat efter allt detta äventyr så kasta pojken in den lilla tennsoldaten i en kakelugn. Troligtvis för att det är någon form av trollverk involverat här också. En vind gör att även ballerinan hamnar i elden. Både ballerinan och tennsoldaten brinner då upp men kvar av dem båda finns ett litet hjärta i tenn och ballerinans paljett.

Precis som i många andra av H.C Andersens sagor och som även är vanligt i barnsagor så är det alltså leksaker och vardagliga objekt som kommer till liv i berättelsen. Vad som skiljer denna saga från många andra barnsagor är att det faktiskt inte är ett uteslutande lyckligt slut. Det är inte så att tennsoldaten och ballerinan finner varandra och får vara lyckliga tillsammans utan några som helst komplikationer. Utan även om dem finner varandra så slutar det hela ju faktiskt med att dem dör. Vilket är rätt ovanligt för att vara en berättelse för barn.

Bakgrund om H.C Andersen

H.C Andersen är som nämnt en av de kändaste barnboksförfattarna i Norden. Han föddes i Danmark i Odense 1805. H.C Andersen hade ingen flådig uppväxt utan växte upp i en relativt fattig familj med en pappa som var skomkare. Även om H.C Andersen hade en fattig uppväxt så skapade han sig tidigt intresse för teater och ville bli skådespelare. Med hjälp av godhjärtade människor så kom H.C Andersen in på den kungliga teaterdansskolan i Köpenhamn. Men trots att det var detta som H.C Andersen ville så blev han ingen bra dansare eller skådespelare, däremot så blev han bra på att skriva.

Och 1833 så fick H.C Andersen ett stipendium som möjliggjorde det för honom att resa runt i Europa och inspireras till sina sagor. H.C Andersen valde att resa till Italisen och där inspierades han till att skriva improvisatören, en självbiografisk roman som sedan publicerades 1835. Man brukar se på denna publicering som H.C Andersens genombrott som författare. Det var efter detta som man kunde börja leva som författare. För redan samma år, alltså 1835 så publicerades de första barnsagorna som H.C Andersen skrivit. Häftet publicerades under titeln ”Eventyr, fortalte for børn” och man kan säga att det var startskottet på H.C Andersens berömda barnberättelser.

H.C Andersen har skrivit och publicerat en mycket stor mängd barnsagor. H.C Andersen inspirerades av många tidigare berättelser som exempelvis Bröderna Grimm och Tusen och en natt. I den mycket klassiska sagan om Elddonet kan man förstå att H.C Andersen troligtvis har läst sagan om Aladdin och inspirerats av berättelsen om Aladdin och den magiska lampan. Men det är inte bara Bröderna Grimm som H.C Andersen inspirerats av utan även klassiska författare som Oscar Wilde och Charles Dickens, den senare som H.C Andersen själv träffade, som också sägs vara inspiration till sagorna.

H.C Andersens andra sagor

H.C Andersens sagor har blivit lästa och älskade över mer eller mindre hela världen. Det är absolut inte enbart för den ståndaktige tennsoldaten som H.C Andersen blivit känd och läst. Utan H.C Andersen har publicerat en stor mängd berättelser, bland annat den fula ankungen, Tummelisa och Näktergalen. Många av dessa berättelser har i efterhand även blivit både teater och opera. Många av H.C Andersens berättelser har en form för sensmoral inneboende i berättelsen, exempelvis som med Näktergalen eller den klassiska sagan ”Sagan om den fula ankungen” som sägs beskriva H.C Andersens eget liv.

Näktergalen är idag nästan ännu mer känd för den opera som baseras på berättelsen om näktergalen. H.C Andersens historia om näktergalen handlar om en kejsare av Kina som har en stor magnifik trädgård. Kejsaren får höra att det finns en näktergal i denna trädgård som sjunger helt fantastiskt. Han får den lilla näktergalen som sjunger så fantastiskt bosätta sig hos honom och sjunger för honom varje dag. Fram tills en dag då han får en underbart vacker näktergal i guld tillsänt i present till sig. Denna näktergal kan även den sjunga.

Kejsaren bestämmer sig få för att han inte behöver den riktiga näktergalen längre och släpper därför ut denna. Men kejsaren blir till slut trött på den vackra guld näktergalen som enbart sjunger samma sång dag ut och dag in. När kejsaren en dag blir sjuk så återvänder den riktiga näktergalen och sjunger för honom, kejsaren blir mer och mer frisk för varje dag som går och för varje dag som den riktiga näktergalen sjunger för honom. Kejsaren vill då att den riktiga näktergalen ska stanna hos honom. Men näktergalen vill vara fri och bestämmer sig för att denna vill bo i den enorma trädgården i stället. Men den kommer tillbaka och sjunger för kejsaren varje dag, men i frihet.