Prinsessan på ärten

Prinsessan på ärten är en av Hans Christian Andersens allra mest kända och älskade verk. Utgiven för första gången 1835 är det en historia som än idag är väldigt uppskattad bland barn och unga. Även om den inte har ett lika starkt budskap som exempelvis Den fula ankungen så är det ändå en underhållande liten berättelse.

Berättelsen gavs först ut lokalt i Köpenhamn av Andersens nära vän. Den blev snabbt väldigt populär och det dröjde inte länge innan den hade blivit översatt till en rad andra olika språk. H.C Andersen hävdar att han hade hört historien i sin barndom, men berättelsen är inte känd i den danska sagotraditionen. Det är därför inte omöjligt att han har blandat två sagor från Sverige och Tyskland, och sedan skrivit om den för att bättre passa i hans tids moderna danska kontext.

Stressen och pressen som beskrivs i att han behöver hitta någon att gifta sig med går att förklara med att monarkins roll under tiden som sagan utspelar sig var en helt annan. Utan en drottning och arvingar vid sin sida stog man maktlös, dels eftersom allianser oftast bildades genom giftermål men även eftersom en kung behövde en arving till tronen. Detta är ett extra lager av komplexitet till historien som barn ofta missar, men som går att hitta i många av H.C Andersens verk.

Prinsessan på ärten – Berättelsens början

Prinsessan på ärten börjar på liknande vis som många andra sagor. En ung och fager prins går runt och oroar sig på att han aldrig kommer att hitta någon att gifta sig med. Han ska en dag bli kung och behöver en drottning vid sin sida. Hovet och hans föräldrar gör allt de kan för att hitta en lämplig fru och det bjuds in prinsessa efter prinsessa från främmande länder. Under fina middagar och eleganta bjudningar så matchas prinsen ihop med de olika intressenterna.

Men prinsen är aldrig nöjd med någon av de han träffar. Han anser det omöjligt att de kan vara riktiga prinsessor eftersom de har ett dåligt bordsskick eller inte för sig som riktiga prinsessor. Åren börjar sakta men säkert gå och pressen på att hitta en framtida drottning växer för varje dag som går. 

En knackning på dörren

Sent en regnig och stormig natt så knackar det på den stora trädörren till slottet. Utanför står en genomdränkt kvinna som hävdar att hon är en prinsessa. Hon behöver någonstans att sova och ta skydd från regnet. Hon släpps givetvis in, men drottningen är skeptisk till om hon verkligen är en prinsessa. Tjänarna på slottet bäddar en enorm säng med 20 madrasser som hon får sova på. Under den understa madrassen så placerar drottningen en enda ärta. Om hon verkligen är en prinsessa kommer hon vara så känslig att hon kommer märka av ärtan.

Nästa morgon på frukosten så klagar kvinnan på att hon knappt har sovit någonting alls eftersom hon låg på någonting stenhårt. Det bekräftas att hon är en prinsessa och hon och prinsen gifter sig och lever lyckliga i alla sina dagar. Historien avslutas med att de gifter sig, och att man fortfarande kan se ärtan på ett museum än idag.