Näktergalen

H.C Andersen har skrivit otaliga sagor som alla har blivit mer eller mindre kända för omvärlden. Men även om det finns ett stort antal berättelser som oerhört många känner till, är det nog få som inte har hört talas om Näktergalen. Att den senare även tonsatts som opera har också hjälpt till med spridningen av denna. Men vad handlar då Näktergalen egentligen om?

När man pratar om Näktergalen så brukar man säga att den har en självbiografisk förankring till H.C Andersen själv. H.C Andersen var en person som levde ensam och ogift under hela sitt liv, men han hade också förälskelser. Bland annat så var han förälskade i den svenska sångerskan Jenny Lind. Detta var dock inte någon kärlek som var besvarad utan H.C Andersen friade till Jenny Lind, men hon avböjde hans friande. Denna olyckliga kärlek kommer också till uttryck i Näktergalen och sägs alltså vara byggd på H.C Andersens egen kärlek till Jenny Lind.

Näktergalen handling

Näktergalen är en saga med ett ganska så oväntat slut. De flesta sagor för barn har ett lyckligt slut och det är en av få saker som ofta är självklara med just sagor, man vet att dessa kommer att sluta lyckligt. Men riktigt så är det faktiskt inte med Näktergalen, vilket är minst sagt ovanligt för en barnsaga.

Näktergalen är alltså en saga som handlar om en kejsare av Kina. Denna kejsare av Kina har en fullständig magnifik trädgård som sträcker sig inte mindre än över hela långa landet. Kejsaren med den magnifika trädgården får en dag nyss om att det finns en fågel som sjunger otroligt vacker och den bor någonstans i hans fantastiska men stora trädgård. Denna fågel som sjunger så oerhört fint är en näktergal.


Kejsaren bestämmer sig för att han själv vill höra denna fågel sjunga så vacker, därför bjuder han in fågeln till sitt fantastiska palats. Men när han vill få fågeln till sitt palats så blir det problem, för ingen vet vart dem ska hitta denna fågel som sjunger så fint. Hovpersonalen som arbetar för kejsaren frågar runt alla tänkbara personer om någon vet vart denna näktergal finns och till slut så träffar dem en kökspiga som faktiskt vet vart dem kan hitta näktergalen. I utbyte mot att kökspigan ska få se på när kejsaren äter så ska kökspigan visa hovpersonalen vart näktergalen finns.

En näktergal i guld

Näktergalen kommer sedan med till palatset och sjunger för kejsaren. Kejsaren tycker om sången och ber fågeln att stanna på palatset för att sjunga sin vackra sång för kejsaren dag efter dag. Rykten om den fina näktergalen med den fantastiska sångrösten sprider sig i staden och till slut vet alla om att kejsaren har en näktergal som sjunger fantastiskt. Men när fågeln bott i det överdådiga palatset ett tag och sjungit för kejsaren varje dag får kejsaren plötsligt skickat en näktergal i guld till sig. Det är en oerhört vacker näktergal som är dekorerad med diamanter. Denna näktergal i guld sjunger precis som den riktiga näktergalen, och dessutom blir den ju aldrig trött och kan fortsätta och fortsätta.

När kejsaren upptäcker att näktergalen i guld aldrig blir trött så bestämmer han sig för att han inte behöver den riktiga näktergalen mer. Han släpper därför ut den riktiga näktergalen i den magnifika trädgården igen.

Men åren går och kejsaren blir till slut trött på näktergalen i guld som enbart sjunger samma sång om och om igen. Plötsligt går den mekaniska näktergalen i guld sönder. Kort där efter blir kejsaren sjuk och han vill då höra den riktiga näktergalen sjunga. Den riktiga näktergalen som fått höra att kejsaren är sjuk återvänder till palatset för att sjunga för kejsaren. När den riktiga näktergalen kommer tillbaka så börjar kejsaren att bli bättre. Kejsaren hör näktergalen sjunga och tillfrisknar av dennes sång. Han ber då om ursäkt till den riktiga näktergalen för att han valt näktergalen i guld framför denna och ber näktergalen att åter stanna kvar på palatset. Näktergalen tycker däremot om sin frihet i den magnifika trädgården och tackar nej. Men näktergalen återvänder från den dagen i frihet till palatset en gång om dagen för att sjunga för kejsaren.

En opera om näktergalen

Sagan om näktergalen har efteråt blivit basen i en opera med samma namn som bygger på just H.C Andersens berättelse om näktergalen. Operan är en opera i tre akter som är tonsatt av Igor Stravinskji och hade urpremiär 1914 i Paris. Stravinskji var inspirerad av Nikolaj Rimskij-Korsakovs Guldtuppen när han först började arbeta med operan Näktergalen under 1907. Men efter att han skrivit första akten och mitt i arbetet fick han beställning på andra operauppdrag och därför blev operan först uppsatt under 1914. Hans still förändrades mycket under de åren han arbetade med andra opera, därför kan man se stor skillnad på akt ett, två och tre eftersom dessa är skrivna med långt mellanrum.