Elddonet

Hans Christian Andersen, också kallad för H.C Andersen räknas till en av den europeiska historiens främsta barnboksförfattare. Det är inte en liten bedrift att få den typen av status, och det har inte kommit lättvilligt. Utan H.C Andersen kämpade och skrev en otrolig mängd berättelser. Men med en så stor arsenal av sagor så kan det också vara en del sagor som kommer i glömska och en del sagor som blir lästa år efter år. Här kommer vi att sätta fokus på en av H.C Andersens mest populära sagor, nämligen Elddonet.

Elddonet är översatt från danska och heter på originalspråk Fyrtøjet. Elddonet publicerades redan under år 1835 och ofta brukar man därför tala om att det är en av H.C Andersens första sagor för barn. Elddonet är en äventyrssaga och gavs ut på svenska redan 1838, vilket är en tidig översättning av H.C Andersens berättelser till svenska.

Handlingen om elddonet

Vad handlar då Elddonet om? Kort sammanfattat så inleds hela berättelsen med att en soldat är på väg hem från ett krig gåendes på en väg på landet. Under sin gång så möter han ett stort träd som dessutom verkar vara ihåligt. Han stötter på en häxa som säger att hon tappat sitt elddon rakt ner i detta stora och ihåliga träd. Häxan säger att hon kommer att göra honom rik bara han kliver in i det ihåliga trädet och hittar elddonet och ger det tillbaka till henne. Soldaten hittar en källare med pengar i trädet, men detta är vaktat av tre hundar. Men soldaten lyckas ändå att fylla sina fickor med pengar samt att få elddonet och återge detta till häxan.

Men soldaten vill sedan veta vad häxan egentligen ska med elddonet till. Det vägrar häxan att berätta vilket leder till att han hunger av henne huvudet. Soldaten lever flådigt av alla pengar han fått men till slut så tar dessa pengar slut. Han tänder då elddonet för att få ljus och det blir så tydligt att detta elddon som tillhör häxan är magiskt för när han gör det så kommer hundarna. Och hundarna kommer åter med pengar till honom.

En natt så kommer soldaten ihåg en historia om en prinsessa som var inlåst i ett torn och han önskar att se henne. Han tänder elddonet och skickar hundarna med ögon stora som tekoppar för att hämta prinsessan. Prinsessan blir därifrån tittad noga efter av sin familj och det upptäcks att soldaten hämtar henne på natten och han grips därför. Han får inte med sig ditt elddon när han grips och kan därför inte hämta hjälp.

På dagen då kan ska dödas så skickar soldaten en pojke att hämta hans elddon. När soldaten ska avrättas ber han om en sista önska att få röka en cigarett, han får tillbaka elddonet och de tre hundarna kommer dit. Hundarna räddar honom undan att bli avrättad och i stället så gifter han sig med prinsessan.

Inspiration från Bröderna Grimm

Som de allra flesta författare så hämtade H.C Andersen inspiration från tidigare författare. Vad gäller Elddonet så sägs det att han hämtade inspiration från Bröderna Grimm. När man läser Elddonet kan man också se att det finns likheter med äventyrsberättelser från Bröderna Grimm, framför allt Aladdin från berättelserna i Tusen och en natt. Men även om Bröderna Grimms berättelser läses för barn så kan dessa vara rätt råa och hårda därför brukar man betrakta det som att H.C Andersens berättelse vänder sig mer till barn än vad Bröderna Grimms berättelse gör. H.C Andersens sägs själv vetat om att Elddonet har mycket gemensamt med Aladdins berättelse om den magiska lampan. Och både H.C Andersens berättelse och Bröderna Grimms berättelse är idag betraktade som klassiker.