I H.C Andersens stora register av barnsagor kan alla hitta en favorit. Eftersom H.C Andersen producerade en så oerhörd mängd sagor med stor variation kring berättelserna så kan både vuxna och barn hitta favoriter bland sagorna. En saga som många har som just favorit är ingen mindre än Tummelisa.
Tummelisa är en av H.C Andersens tidiga berättelser och publicerades för första gången. 1835. Tummelisa handlar om en liten, väldigt liten flicka och hennes äventyr. Som de flesta känner till så är tummelisa en liten flicka som födds mitt inuti en blomma och hon är så liten att hon inte är längre än en tumme.
En natt när flickan sover så blir hon kidnappad av en hemsk padda. Paddan vill att den lilla flickan ska gifta sig med paddans son. Tummelisa får dock till slut hjälp med att fly undan paddan och slipper att gifta sig med paddans son. Men i stället så blir hon bortrövad av en ollonborre. Men även där så lyckas lilla Tummelisa att fly och hamnar i stället hos en åkermus. Men precis som hos tidigare djur är det även här giftermål på schemat. Denna gång är det åkermusen som vill att Tummelisa ska gifta sig med en mullvad som bor granne med åkermusen.
Men stackars Tummelisa vill inte gifta sig med mullvaden heller. Men Tummelisa stöter då på en svala som är skadad. Tummelisa tar hand om den skadade svalan och när svalan till slut är frisk igen så bestämmer hon sig för att fly från mullvaden och åkermusen tillsammans med svalan. Tummelisa som inte vill bestämma över sitt eget liv flyger i väg med svalan och tillsammans så flyger de till ett varmt land. Väl där hittar Tummelisa en fe som hon föräldrar sig i och slutligen gifter sig Tummelisa med honom. På svenska har sagan gets ut otaliga gånger framför allt med illustrationer av Elsa Beskow. Redan 1907 så gavs den för första gången ut illustrerad av Elsa Beskow.
H.C Andersen sagokungen
H.C Andersens berättelser har blivit lästa och älskade av människor runt om i hela världen. Trots att H.C Andersen föddes redan i början på artonhundratalet, nämligen 1805 i Odense, och hans berättelser är gamla är de fortfarande några av de mest populära sagorna. H.C Andersen är en författare som inspirerades av mycket klassisk litteratur som Tusen och en natt och Bröderna Grimms sagor. På samma sätt som många författare som skriver för barn idag, inspireras av H.C Andersens berättelser. Till just Tummelisa har H.C Andersen hämtat inspiration från både den klassiska berättelsen om Gullivers resor och den engelska folksagan ”Tom Thumb”.
Även om H.C Andersen dog 1875 så har hans berättelser fortsatt att leva vidare. Både genom att dessa fortsätter att översättas, på nytt men också till nya språk. Men även genom att dessa ges ut i nya upplagor med nya illustrationer. Även om H.C Andersens sagor är skrivna i en viss epok och i en viss tidsanda så fungerar dessa än idag. Och så väl vuxna som barn fortsätter att läsa och glädjas åt dessa sagor.